Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gyermekkor vége 16-17-18
  2014-11-02 15:09:52, vasárnap
 
   
  2. fejezet. 2. rész. A GYERMEKKOR VÉGE

X/16
Cili jelesre tette le a vizsgáit. Ez is öröm volt, elégedett, közös öröm. Marosi István már előbb eljárt az Öregotthonban állás ügyben, s Cilit várta az első munkahelye. Hamarosan munkába állt. Az Öregotthon a város szélén volt, egy ódon kastély-épületben ; tágas parkjában helybeli, vagy messziről odakerült idős emberek rótták céltalannak tűnő sétáikat nap mint nap. Valóban tekintélyes intézmény volt, gondozók hada gondoskodott a bentlakókról. Kevés volt köztük a szakápoló, s Cilit szívesen fogadták.
Volt más oka is annak, hogy már az első nap jól érezte magát. Megismerkedett egy pesti lánnyal, s mindjárt összebarátkoztak. Ritkán adódik az életben, hogy az ember azonnal bizalommal, barátsággal fordul egy ismeretlen ember felé. Ez olyasmi lehet, mint a szerelem első látásra.
Füredi Nórának hívták a lányt. Egy hónapra ápolónői munkát vállalt az Öregotthonban. Alacsony, vékony, fekete hajú, kreol bőrű lány volt, s ahogy Cili ezen az estén otthon elégedetten mondta, kedves, szerény teremtés. Füredi Nórának volt mire szerénynek lenni, végzett orvos volt. Külsőre, jókedvre, mégis, mint egy gimnazista. Cilivel egyszerre kezdte a munkát, s mindkettőjüket a mellé a két fiatal orvos mellé osztották be, akik átmenetileg szakápolóként dolgoztak, míg elfoglalhatták a környékben megpályázott helyüket. Mindkét fiatal orvos Nóra évfolyamtársa volt, segítségükkel került Dombszegre.
Cili látta, hogy a két fiatal orvos kelletlenül tette a dolgát. Nóra másképpen állt a munkához. Cilinek ez is tetszett benne, s még megannyi más. Ahogy teltek a napok, úgy mélyült el a barátságuk. Valósággal kaptak egymás keze után, s ez nem a sorsuk hozta szeretet hiányból fakadt, Nórának is megvolt a jó családi háttere.
Arra a hónapra az Öregotthonban lakott. Mikor délutánonként leadták a szolgálatot, kimentek együtt a parkba, leültek egy félreeső helyre, s órákon át beszélgettek. Cili megtudta, hogy Nóra az anyjával, s két bátyjával élt, apja már meghalt. Az egyik bátyja jogot végzett, a másik tanár volt. Jó körülmények között, budai családi házban laktak. Sok mindenről beszélgettek még, s örömmel állapították meg, hogy egyformán látják a világot, ugyanannak örülnek, s ugyanaz szomorítja őket. Valóban ritka az ilyen lelki rokonság két ember között.
X/17
Cili néhány nap múlva hazavitte Nórát, s bemutatta a szüleinek. Marosi Istvánék szívesen fogadták a mosolygós lányt. Ahogy ilyenkor lenni szokott, az első percekben csak nagy vonalakban ismerkedtek. István megkérdezte, mi járatban van a pesti lány Dombszegen. Füredi Nóra tapasztalatokat akart gyűjteni idős embereket ápoló intézetben, amit későbbi munkájában hasznosíthat, de kitérőn felelt, mivel az ember nem szívesen tárulkozik ki idegenek előtt. Gyorsan szóba hozta a ház érdekességét, a faragott székely kaput. Marosi István előtt kedves volt a téma.
- Az ötvenes évek elején faragtuk kedves apámmal, hajdani otthonára emlékezve. Akkoriban rossz néven vették az ilyesmit. Leakasztottuk, nem akartunk bajt magunknak. Éven át a hátsó udvart díszítette.
- Hallottam Ciluskától, hogy Marosi nagypapa Erdélyben született.
- Székelyföldről űzte el a muszáj a múlt század végén, mint sokakat. De bármilyen messzire is vándorol az ember, bárhogy alakul aztán a sorsa, lélekben nem tud elszakadni egykori, kedves otthontól.
Nórát közelről érintették a szavai, maga is messzire készült, s fátyolos hangon mondta:
- Szépek a faragott virágok, indaágak. Keresztet láttam közöttük?!
- Ott van a helye minden székely kapun, vagy az Oltáriszentségé. Elmondja, hogy istenhívő a ház népe. A székely kapu elmond mást is. Például, hogy vendégszeretők lakják a házat. A mi kapunkon nincsen írás, de kedves apám szívesen rávéste volna: " Térj be hozzánk vándor, ha erre visz utad. Ha jó a szándékod, szeretet fogad."
- Szép gondolat. Emberséges szándék van mögötte! - állapította meg Nóra lassan feloldódva.
- Legszegényebb portáról se küldik el a vándort egy tál étel, vagy pohár bor nélkül. A kapu arról is beszél, hogy hova tartozik a ház népe. Mindig fontos volt. Főleg Trianon után, de most még inkább az lett a bitang Ceausescu miatt.
Nóra nem akart politizálni, s kitért újra.
- Tessék mesélni a székely népszokásokról...- kérte kedves mosollyal.
- Napestig mesélhetnék. Például, hallottál már a kontyos székről?! Na, az olyan bútordarab, ami már a tornácról hírül adja a belépőnek, hogy vannak egymással a háziak. A szék támlája felül kerek, arcos. Ha a székek szembe néznek egymással, béke van, ha háttal állnak, háború. Békétlenség idején nem illik zavarni. Ilyenkor az éhes vándor is továbbáll, mert ezt kívánja az illendőség.
Erzsike közben almás lepényt tett az asztalra, s kínálta Nórát.
- Fogyassz bátran. Itt az idegenben, biztosan hiányzik édesanyád főztje.
Nóra már nem érezte idegeneknek Cili szüleit, s bepárásodott szemmel felelt.
- Otthon is hiányzik...- mondta csendesen - Anyuskám béna, tolókocsiban él. Szegény apuska távoli rokona van nálunk. Juliska jól főz, de azért az nem ugyanaz.
Értették mindannyian. Erzsike részvéttel kérdezte, hogy mi történt az édesanyjával.
A lány bánatosan felelt.
- Születésem idején magas volt a vérnyomása, a szülés alatt agyvérzés érte. Majdnem árvaságra születtem. Apám néhány hónappal a születésem előtt meghalt.
Erzsike arca elborult. Eszébe jutott Cili születése. Sohasem fogja elfelejteni, hogy miközben világra várta, eltemetett fiát siratta a lelke. Nehéz sóhajjal mondta:
- Ó, akkor nem csoda, hogy magas volt a vérnyomása! Bánattal szülni nagyon keserves.
István az apáról érdeklődött, s Nóra nyíltan felelt.
- Anyuskám várandós volt velem, mikor kitelepítették őket a Hortobágyra. Istállóban laktak, embertelen körülmények között. Apám orvos létére állatokat gondozott, trágyát hordott. A lábát megszúrta egy vasvilla. Nem kapott megfelelő segítséget, belehalt szegény. Így csak fényképről ismerem, és anyuskáék elbeszéléseiből.
István feje lekókadt hirtelen.
- Ismerős a dolog. Ciluskám is így ismerte meg a bátyját. Volt, és mindig lesz egy nagy fiunk, mert itt él a szívünkben...- mondta elszorult hangon, s megütögette a szíve táját.
Nóra előtt felfedte az örök bánatot, megmutatta vele, hogy elfogadta, befogadta lánya új barátnőjét, s azt is, hogy szívesen fogadta.
Erzsike értett belőle, s azt mondta :
- Mindig szívesen látunk, nem csak ez alatt a hónap alatt. Igaz, Budapest messze van, de talán azért majd meglátogatsz bennünket néha.
- Örömmel jönnék, Erzsike néni, de sajnos nem lesz rá módom. Hamarosan elmegyek Afrikába.
Erzsike összecsapta a kezét.
- Jaj, Istenem, olyan messzire?! Itt hagyod a családot?!
- Ez benne a legnehezebb, de szeretek egy fiút. Onnan jött, odamegy vissza. Becsületbeli kötelezettsége, mert kevés az orvos. Főleg a bennszülött orvos, aki ismeri a nyelvet. Kedvesem bantu. Feleségül megyek hozzá. Az egyenlítő mentén, szűkebb hazájában élünk majd, az őserdő szélén lévő Kai nevű településen.
- Bantu?! Csak nem fekete? - kérdezte Erzsike ijedten, de megbánta mindjárt, s engesztelőn tette hozzá - Csak a nehéz élet miatt. Apánk szereti az olyan könyveket, amiben leírják a távoli népek életét. Egyikbe - másikba én is beleolvastam. Legjobban annak az orvosnak a könyvébe, aki kórházat épített az őserdőben, ott gyógyított aztán nehéz körülmények között. Később magas kitüntetést kapott, azt a Nobel-díjat. Mellette orgonált is, abban is kiváló volt ... Mi is a neve, apánk ?!
- Albert Scweitzer...- mondta István csendesen.
Nóra elkomolyodva felelt.
- Gimnazista koromban én is olvastam Albert Scweitzerről. Emlékszem, sokáig a hatása alatt voltam. Rendkívüli dolgot tett a maga idejében. Mi nem vállalkozhatunk hasonlóra, de azért nekünk is lesz tennivalónk. Gyógyítás mellett igyekszünk majd civilizáltabbá tenni az ottani körülményeket. Kedvesemtől tudom, van Kaiban egy kis kórház, félig üresen működik. Vétek ennyibe hagyni. Otthont adhatna ápolásra szoruló, idős embereknek. Elhatároztam, hogy megszervezem az első ilyen otthont. Itt gyűjtöm hozzá a tapasztalatokat.
Marosi István arcán meghökkenés volt. Kis hallgatás után figyelmeztetőn mondta:
- Mai szemmel kellene olvasnod Scweitzer könyvét. Másokat is, akik azóta bejárták Scweitzer útját, mert az ottani nehéz életre alaposan fel kell készülni annak, aki más körülményekhez szokott. Ismernie kell az ottani szokásokat is, mert ott az a törvény. Aki figyelmen kívül hagyja, megnehezíti vele saját életét. A nélkül is nagy feladatra vállalkoztál. Bírja majd egy ilyen törékeny, könnyebb élethez szokott, lelkiismeretes lány?!
Nóra nem hallotta meg a figyelmeztetést Marosi István hangjában. Csak később fog gondolni rá, mikor rádöbben majd, hogy nem egészen abba a világba érkezett, melyet elképzelt. Akkor már azt is tudni fogja, hogy mit jelent ott a szokás törvénye. Ahogy azt is, hogy nincs szükség öregeket gondozó otthonra, s a legfőbb gondja nem a civilizáció terjesztése lesz, hanem a puszta túlélés. Most meggyőződéssel mondta:
- Bírnom kell, István bácsi! Anyuskámtól mindig azt hallottam :" Ha az ember elszánja magát valami szép, nemes feladatra, vágjon bele bátran, mert az Isten megsegíti közben, bármilyen gyenge is"...Persze, szegénykém nem erre a helyzetre gondolt. Nehezen törődik bele, hogy elmegyek. Nagyon félt.
- Óh, istenem!- rebegte Erzsike, s a másik anyára gondolt, aki tolókocsiban él, amúgy is nehéz lehetett az élete, s most le kell mondania a gyermekéről is.
Cili feltűnően csendes volt. Most egyszerre fogta meg apja, s anyja kezét, hol egyikükre, hol másikukra nézett.
- Elmegy. Alig lehetünk együtt addig is. Elrohan majd a hátralévő három hét. Ha átjöhetne hozzánk az Öregotthonból, ha munka után is együtt lehetnénk. Tessék megengedni...- nézett a szüleire könyörgőn.
Cili kiskora óta tudta, hogy mások előtt nem hozhatja nehéz helyzetbe a szüleit. Most szegte meg először a szabályt. Ez is mutatta, hogy milyen nagyon szerette volna, ha teljesítik a kérését. Marosi Istvánék értették a lányukat, s nem nehezteltek. Egymásra néztek, kiolvasták a másik szeméből a szándékot, s István azt felelte, hogy részükről nincs akadálya, de kérdezzék meg Nórát is.
A pesti lány zavarban volt. Váratlanul érte a dolog. Nem volt szándékában szállást cserélni, terhelni vele másokat, de megfogta szívét ez a dombszegi kislány a szeretetével, ragaszkodásával. Örömmel töltött volna több időt vele, ahogy ezekkel a közvetlen, kedves emberekkel is. Azt felelte, hogy maga is szeretné, de nem akar a terhükre lenni. Marosi Istvánék egyszerre tiltakoztak. Biztosították, hogy szeretettel fogadják.
Különös dolgok vannak az életben. Ott ült az asztaluknál egy idegen lány, akihez jó szívvel fordultak, mert a lányuk megkedvelte. Nem sejtették, hogy egyszer majd, sok év múltán áldott gyümölcsöt hoz ez a szép szándék. Akkor viszonozza majd ez a kedves lány a megtapasztalt jóságukat, mikor lányuknak a legnagyobb szüksége lesz rá, amikor ők ketten már nem lesznek, s nem tudják kinyújtani felé segítő kezüket.
X/18
Nóra még azon az estén átköltözött Marosiékhoz. Három vidám hét várt a két lányra. Reggel együtt mentek munkába, délután egyszerre végeztek, aztán övék volt a nap hátralévő része. Nyár volt. Cili vitte Nórát fagylaltozni, vagy a város melletti tóhoz kerékpároztak. Dombszegen még nem volt városi fürdő, csak tervezték, s éppen Marosiék szomszédságába. Ha nem volt kedvük kikerekezni a tóhoz, az udvari kútnál locsolkodtak, s nevettek, nevettek, ha kellett, ha nem, hogy aztán összeboruljanak váratlanul, megcsendesedve, s Cili susogja:
- Soha többé nem látlak majd!
Nóra hasonlóképpen válaszolt.
- Ha legalább levelezhetnénk, de onnan nehéz volna. Évente csak egyszer-kétszer jutunk be a legközelebbi városba, a postánk is ott vár ránk ismerősöknél. De biztos lehetsz benne, hogy sokat gondolok rád!
- Én is, én is!- biztosította Cili kislányos sietséggel, s hozzátette kicsit vidámabban- Ha babád lesz, arról mindenképpen értesíts, de ne húsz év múlva, rendben?!
- Rendben!- ígérte Nóra is nevetve, pedig nehéz volt a szíve. Tudta, bármit ígér, nem tudja majd betartani.
Hédi ezekben a napokban táborban volt. Elment minden évben a vakáció kezdetén két hétre, ahogy ezúttal is. Cili évekig azt gondolta, a szüleitől menekül, s megértéssel fogadta, de mióta Hédi felvilágosította a táborbeli időtöltéséről, rossz szájízzel gondolt rá. Nórának azért mesélt Hédiről. Azt mondta, több mint barát, félig testvér, s igyekezett elhallgatni viselt dolgait. Beszélgetés közben mégis fel-felbukkant a gond.
Füredi Nóra hamar rájött, hogy Hédi viselkedésében sok ellentmondás van. Mivel megszerette Cilit, nem hallgatta el a véleményét. Finoman bár, de azt mondta, nem szerencsés az ilyen kapcsolat. Cili helyében átgondolná, és lazítana rajta.
Cili könnyekkel vallotta be, hogy képtelen rá, Hédi hozzánőtt, s bármilyen is, vállalnia kell. Nóra gyengéden magához ölelte, s azt felelte, nem csalta meg az első nap tapasztalata, melegszívű barátnőre talált.
Cili megvigasztalódott, s arra gondolt, hogy mennyire más ez a barátság, mint ami közte és Hédi között van. Pedig Nóra kilenc évvel volt idősebb, de ez egy pillanatig sem zavarta őket. Mindenről tudtak beszélgetni. Esténként összebújtak valamelyikük ágyán, s megvallották egymásnak a titkaikat.
Cili először a dombszegi állatorvos fiáról, Lónyai Imréről mesélt. Elmondta, hogy tizenkét évesen egy futó találkozás során a fiú olyan hatással volt rá, hogy azóta sem tudta elfelejteni.
Belátón mondta, maga sem érti, hogy bűvölhette el ennyire, hiszen nem is beszéltek valójában, s csak messziről látja évek óta. Közben az arcára volt írva, hogy mennyire felkavarja a dolog. Elszorult hangon tette hozzá, egyetlen egyszer fordult elő, hogy átmenetileg megfeledkezett Imréről, mert egy másik fiú felkeltette a figyelmét. Így került szó Baksa Attilára, a véletlen, s rövid ismeretségükre. Kedves, szelíd, s nagyon rendes fiúnak nevezte, akire szívfájdító emlékezni, mert harmadik találkozójuk előtt elgázolta egy kamion.
Nóra együtt könnyezte meg vele a fiú halálát. Cili megvallotta, hogy Attila halála után rettenetes bűntudata volt. Részben azért, mert a fiú éppen a találkozójukra rohant, mikor vigyázatlanul a kerekek alá került, másrészt Lónyai Imre miatt. Úgy érezte, Isten büntetése benne volt a szörnyű tragédiában, mert ideig-óráig hűtlen volt kis-kori álmához.
Nóra könnyes mosollyal hallgatta, s azt mondta:
- Mesélj Imréről, milyen?
- Nagyon szép szemei vannak! - mondta Cili piros nevetéssel, aztán lelkesen folytatta- Amúgy is nagyon jóképű srác. Magas, sötétszőke, sportos.
- De milyen a természete?
Cili szeme rebbent néhányat.
- A természetéről inkább csak sejtéseim vannak. Azt remélem, hogy kedves és jó.
-Csak reméled, és nem tudod ?!
Cili boldogtalanul emlékeztette arra, hogy nem volt módjában többet tapasztalni. Nóra a többet tudók aggodalmával felelt.
- Olyan fiúról nem szabad ilyen kitartóan ábrándozni, akit kicsit se ismer az ember. Az egy dolog, hogy te mit remélsz. Ettől még bármilyen lehet.
Cili tiltakozón rázta a fejét.
- Biztos, hogy rendes!
- Sajnos, nem mindenki az.
- Ő biztosan az, érzem! A baj csak az, hogy évek óta jár egy lánnyal...- mondta, s kesergett miatta.
Nóra töprengőn hallgatta. Itt volt előtte egy melegszívű, kedves emberke, szép családi háttérrel, valami mégsem stimmelt. Rádöbbent hirtelen, hogy ez a kislány védtelen. Éppen nemes, szép tulajdonságai teszik azzá. Nemcsak megbocsátó, hanem elfogadó is abban a reményben, hogy jók az emberek. Titkon nem bánta, hogy a fiú foglalt, mintha megérezte volna, hogy Lónyai Imre csak bajt hozhat erre a kislányra.
Vacsora után néha kiültek négyesben az udvarra, a csillagos ég alá. Volt egy öreg, kényelmes fapad a kerti kerítés mellett, ott telepedtek le. Beszélgettek. Sok mindenről szó esett, a régi időkről éppen úgy, mint a közelmúltról. A téma attól függött, hogy ki beszélt éppen. Nóra már annyira otthon érezte magát, hogy maga is gyakran mesélt, emlegette az egyetemi éveit, vagy a kórházi élményeit, de legszívesebben a Marosi családot hallgatta.
Ahogy ezen a napon is. Kellemes volt az este a meleg nap után, enyhe szellő fújdogált, senkinek se volt kedve egyhamar bemenni a házba. Nóra azt mondta, szívesen hallana újra valamit a székely nép történelméről, szokásairól.
Marosi István nem kérette magát. Amúgy is megragadott minden kínálkozó alkalmat arra, hogy a székelységről beszéljen. Szomorú oka volt. Évekkel előbb megbántották magyarságában. Mikor apjával kifaragták a székely kaput, az ismerősök foglalkozni kezdtek származásukkal. Addig jó embere is megdicsérte a kaput, s azt mondta: " Pistám, eddig azt hittük, hogy magyarok vagytok."
Akkor még csak a maga esze után érvelt, de aztán elolvasott mindent, amit ebben a témában felkutathatott, s sok mondanivalója lett. A hunokról beszélt először, s az ázsiai őshazáról, ahonnan elindultak hódító útjaikra. Mesélt Attila királyról, fiának tartott Csaba királyfiról, aki a mondák szerint Görögországba ment hadjáratra. S, akit a székelység szabadítóként várt vissza évszázadok óta. Majd a maga csendes módján konkrétabb témával folytatta.
- Olvastam Kézai Simon krónikájáról. Megírták, hogy a magyarokkal azonosította azt a háromezer hun férfit, akik részt vettek a hadjáratokban, és Attila halála után először Alsó-Ausztriában települtek le, majd a hétszázas években a nyugat elől menekülve Csigla mezején. A kutatók azt mondják, Csigla mezeje Erdélyben volt, a későbbi Mezőségben.
Cili izgett-mozgott a helyén. István átengedte a szót lányának. Cili szinte diadallal mondta:
- Ott már székelyeknek nevezték magukat. Na, mit szólsz?!
- Székelyeknek? - lepődött meg Nóra.
- Pontosabban szikölnek...- igazította ki István a lányát, s maga folytatta - A szikölők leszármazottjai Üsübü vezérrel a honfoglalók elé mentek a rutén határra, és segítettek Árpádéknak elfoglalni Pannóniát. A kutatók közül sokan ebben látják a legfőbb bizonyítékot arra, hogy a székelység a magyarság része. Hiszen Árpádék aligha bíztak volna meg Üsübübe és népébe, ha nem ismerik fel bennük a rokont. A nemzetségek életében két-három évszázad nem nagy idő.
Mikor idáig jutottak, Nórában felötlött a kettős honfoglalás gondolata. István még inkább megkedvelte a pesti lányt, s igyekezett a témában mindazt elmondani, amit tudott.
Tudós elmékre hivatkozott a maga szerény, mégis imponáló tájékozottságával. Elsőként a század kiemelkedő tudósát, László Gyulát említette. Több könyvét is olvasta, köztük azt is, melyben állást foglalt a " kettős honfoglalásról."
Majd Orbán Balázsról beszélt. Szavaiból kiderült, az ezernyolcszázas években élő erdélyi író, néprajztudós, történész kiemelkedő munkásságával a magyarság ügyén belül szívvel-lélekkel szolgálta a székelység ügyét is. Művei között első helyen áll a Székelyföld leírása. Hat kötetben foglalta össze a székelyföld történelmét, néprajzát, népköltészetét, régészetét, természetrajzát. Megemlítette a tudós közel-keleti útjait is, ahogy a 48-as szabadságharc idején mutatott hazafiasságát. A szabadságharc híre Orbánt Konstantinápolyban érte. Csapatot gyűjtött a szabadságharc segítésére, de csak a világos fegyverletétel után értek az országba. István azzal fejezte be, hogy Orbán Balázs embernek, tudósnak, magyarnak, székelynek egyformán kiváló volt.
Nórát elvarázsolta az egyszerűnek tudott ember jártassága.
Az sem zavarta, hogy a könyvek nyelvén beszélt. Gondolta, a mindennapokban használt, egyszerű nyelvezete mellett csak így tudta elmondani mindazt, amit a könyvekből megtudott. Még fel sem ocsúdott, mikor Cili is meglepte a maga tájékozottságával.
- Engem Orbán Balázs önfeláldozása fogott meg a legjobban. Mikor a szabadságharc leverése után Kossuth Konstantinápolyba érkezett, a környezete attól tartott, hogy a bécsi udvar valahogy az életére tőr. Orbán Balázs előkóstolta Kossuth ételét-italát. Gondoljuk meg, ez nem volt semmi! Akár bele is halhatott volna. Ahogy később, az élete végén megtörtént vele. Akkor már a székelység képviselője volt Pesten, s a lelketlen gazdatisztje megmérgezte...- mondta Cili
Az emberi gyarlóságról beszélgettek egy ideig, aztán újra visszatértek a székelységre. Nóra hallott már valamit az évszázadokon át tartó, belső szervezettségükről, s gondolta, itt az alkalom, hogy többet is megtudjon. Már úgy tekintett Marosi Istvánra, mint a professzoraira, s nem csalódott benne. István ezúttal a maga egyszerű szavaival beszélt, mégis színesen, s megint tájékozottan. Először a hajdanvolt háromhadúságukat említette, mely még István király idejében hadanként két-két nemre, és négy-négy ágra oszlott, majd további ágakra szigorú rendben. A legkisebb egység a falu volt. A későbbi időkben kialakították a székeket, a közigazgatási székhelyeket. Hosszan beszélt a tisztségekről. Említette az úgynevezett előkelőket, a lófőket és a közembereket. Nórát a lófők érdekelték a legjobban. Megtudta, hogy a székelységen belül olyan előkelőségek voltak, akik saját költségükön teljesítettek katonai szolgálatot. István végül hozzátette, a székelység mindig maga közül választott vezetőt. Ahogy azt is, hogy székely felett csak székely ítélkezhetett, örököse is csak székely lehetett.
Nóra bocsánatkérőn megjegyezte, hogy ezt a fajta függetlenséget szokás vádként is hangoztatni. István keserűen legyintett.
- Csak a tájékozatlanok mondják! A székelység vérrel fizetett a kiváltságokért. Katonai szolgálatot vállalt, és nem is akármilyet. A hadjáratokon elő és utóvédek voltak, saját erőből állították fel csapataikat, ha a királyok hadba mentek. A honfoglalás utáni századokban ők vették fel a harcot először a keletről betörő népekkel. Ulászló kiváltságlevélbe foglaltatta a székelyekkel kötött megállapodást. Ahogy teltek a századok, úgy apadtak a kiváltságaik, és nőttek kötelezettségeik.
István elhallgatott, mint aki elfáradt. Még sok mondanivalója lett volna, de nehéz téma volt a meleg nap után. Hallgattak a többiek is, s közben nézték a felettük elterülő csillagos eget. Cili halkan belefogott egy dalba.
"Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok. A szegénylegénynek utat mutassatok. Mutassatok utat a szegénylegénynek. Nem találja házát a szeretőjének!"
Üde hangja, s a kedves dal frissítőn hatott, megélénkültek a többiek is. István anekdotázni kezdett.
- Dolga akadt a székely atyafinak Pesten. Ahogy nézelődik, megcsodál egy szép palotát és tisztességgel megkérdezi a portást, hogy milyen épület ez. A portás nem nézte sokba a székelyt, és azt felelte, hogy ez egy malom. Erre az atyafi azt mondta" Gondúttam es mindjárt, mert szamár ácsorog előtte, ahogy nálunk otthon!"
A lányok nevettek, s Erzsike biztatta Istvánt.
- Azt is mondd el, apánk, hogy a székely gyerek szerint melyik a leghasznosabb háziállat?!
- Na, Nórika, kitalálod? - kérdezte István mosolygó szemmel.
- Nehéz dolgom volna, mert ha történetbe foglalták, akkor nagyon találónak kell lennie.
- Úgy bizony! A székely gyerek rövidre fogta. Azt mondta, a tyúk, mert meg lehet enni még mielőtt megszületik, és a halála után is!
Jót nevettek, aztán felcihelődtek, s bementek a házba. Ideje volt lefeküdni. Mielőtt jó éjszakát kívántak egymásnak, Nóra megköszönte a szép estét, és a sok ismeretet. Cili újra büszke volt apjára, s régi, szép szokása szerint puszival köszönt el a szüleitől, most jólesett hosszabban átölelni őket. Nóra is kedvet kapott rá, s Marosi István jókedvű nevetéssel magához vonta mindkettőjüket.

szerző: Rényi Annna
 
 
0 komment , kategória:   novellák, gondolatok, versek  
Címkék: összebarátkoztak, kötelezettségeik, szegénylegénynek, kiváltságlevélbe, felvilágosította, háromhadúságukat, ragaszkodásával, vállalkozhatunk, leszármazottjai, figyelmeztetést, elbeszéléseiből, ezernyolcszázas, tapasztalatokat, összeboruljanak, oltáriszentségé, természetrajzát, körülményekhez, megcsendesedve, levelezhetnénk, meggyőződéssel, professzoraira, vendégszeretők, viselkedésében, mindkettőjüket, szomszédságába, kitelepítették, találkozójukra, kiváltságokért, származásukkal, megismerkedett, népszokásokról, népköltészetét, honfoglalásról, legszívesebben, tájékozatlanok, felkutathatott, első munkahelye, város szélén, ódon kastély-épületben, pesti lánnyal, ember azonnal, ismeretlen ember, szerelem első, hónapra ápolónői, estén otthon, környékben megpályázott, sorsuk hozta, félreeső helyre, egyik bátyja, másik tanár, ilyen lelki, mosolygós lányt, GYERMEKKOR VÉGE, Marosi István, Füredi Nórának, Marosi Istvánék, Füredi Nóra, Hallottam Ciluskától, Főleg Trianon, Albert Scweitzer, Albert Scweitzerről, Pedig Nóra, Lónyai Imréről, Baksa Attilára, Lónyai Imre, Mesélj Imréről, Mesélt Attila, Olvastam Kézai Simon, Hiszen Árpádék, László Gyulát, Majd Orbán Balázsról, Orbánt Konstantinápolyban, Orbán Balázs, Engem Orbán Balázs, Kossuth Konstantinápolyba, Marosi Istvánra, Rényi Annna,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Esti kép  próbáljuk ki az őszinteséget  Szép estét kedves látogatóimna...  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Paul David Tripp Április 23  Kellemes esti időtöltést  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Esti kép  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Pillangó  Föld napja április 22  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Bella István: Zsoltár  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Pillangó  Környezetvédelem  A fenyő nem szép fa, (...)  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Minden gyerek jó.  A végzet az  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Az udvariasság alapja: önismer...  Zilahy Lajos gondolata  Az elfogadásnak...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Muratáj  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maradék idő  Az Európai Unió is foglalkozik...  Nehezen engedem  Emberként automatikusan értéke...  Minden gyerek jó.  Rögtön puha Mézes Krémes  Rögtön puha Mézes Krémes  Jó éjszakát  Egyszerűen  Aki szeret, annak senki sem id...  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Idézetek a barátságról  Jó éjszakát  Szent György nap  Jó éjszakát  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Maradék idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A végzet az  Emlék  Paul David Tripp Április 24 
Bejegyzés Címkék
első munkahelye, város szélén, ódon kastély-épületben, pesti lánnyal, ember azonnal, ismeretlen ember, szerelem első, hónapra ápolónői, estén otthon, környékben megpályázott, sorsuk hozta, félreeső helyre, egyik bátyja, másik tanár, ilyen lelki, mosolygós lányt, első percekben, pesti lány, faragott székely, ötvenes évek, hátsó udvart, múlt század, faragott virágok, helye minden, székely kapu, kapu arról, bitang Ceausescu, székely népszokásokról, kontyos székről, olyan bútordarab, tornácról hírül, szék támlája, székek szembe, éhes vándor, lány bánatosan, szülés alatt, születésem előtt, apáról érdeklődött, lábát megszúrta, nagy fiunk, örök bánatot, hónap alatt, bennszülött orvos, egyenlítő mentén, őserdő szélén, nehéz élet, olyan könyveket, távoli népek, hatása alatt, maga idejében, ottani körülményeket, első ilyen, ottani nehéz, ottani szokásokat, ilyen törékeny, figyelmeztetést Marosi, világba érkezett, szokás törvénye, legfőbb gondja, civilizáció terjesztése, puszta túlélés, ember elszánja, helyzetre gondolt, másik anyára, hátralévő három, szüleire könyörgőn, másik szeméből, dombszegi kislány, terhükre lenni, idegen lány, lányuk megkedvelte, szép szándék, kedves lány, megtapasztalt jóságukat, legnagyobb szüksége, estén átköltözött, város melletti, udvari kútnál, legközelebbi városba, napokban táborban, vakáció kezdetén, szüleitől menekül, táborbeli időtöltéséről, ilyen kapcsolat, dombszegi állatorvos, futó találkozás, arcára volt, találkozójukra rohant, szörnyű tragédiában, természetéről inkább, többet tudók, kislány védtelen, kerti kerítés, régi időkről, téma attól, egyetemi éveit, kórházi élményeit, székelységről beszéljen, székely kaput, ismerősök foglalkozni, maga esze, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2236
  • e Hét: 10881
  • e Hónap: 17253
  • e Év: 68044
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.